Glas in lood

Glas-in-lood is een ambachtelijke techniek die gekleurd en/of gestructureerd glas gebruikt om decoratieve ramen te creëren. Bij deze kunstvorm worden de stukken glas zorgvuldig gesneden en met elkaar verbonden door loodprofielen. Het resultaat is een raam dat licht op een unieke en kleurrijke manier doorlaat. 

 

De eerste stap in dit proces is het selecteren van het gekleurde glas, dat in verschillende vormen wordt gesneden om het gewenste ontwerp te realiseren. Deze stukken glas worden ingesloten in loodprofielen, die vervolgens aan elkaar gesoldeerd worden en als een soort raamwerk dienen. Het lood houdt de glasstukken stevig op hun plaats en geeft het raam zijn karakteristieke uitstraling.

 

Deze kunstvorm heeft een rijke geschiedenis en wordt gewaardeerd om zijn tijdloze schoonheid en het vakmanschap van ambachtslieden die de ambacht levend houden. Het resultaat zijn raamwerken die niet alleen de ruimte verrijken, maar ook verhalen vertellen en bewondering oproepen.


Nieuw werk

Ik ben o.a. gespecialiseerd in het creëren van op maat gemaakte glas in lood ramen. Samen met jou werk ik aan unieke ontwerpen die jouw visie weerspiegelen. Met zorgvuldig geselecteerd materiaal en vakmanschap kan er licht en kleur in iedere ruimte gebracht worden. Of het nu voor kunst, erfgoed, of een persoonlijk accent is, voel je vrij om contact met me op te nemen om samen de mogelijkheden te bespreken.

Restauratie

Naast het ontwerpen en realiseren van nieuw werk, ben ik ook toegewijd aan het restaureren en (in)repareren van glas in lood ramen. Beschadigde stukken glas worden vervangen, loodverbindingen worden opnieuw gesoldeerd of desnoods vervangen, en elk detail wordt met zorg behandeld. Ik breng graag het karakter en de oorspronkelijke pracht van glas in lood weer tot leven, of het nu gaat om historisch behoud of het herstellen van dierbare erfstukken.

Isolatieglas

Hoe mooi glas in lood ook is, heel bevorderlijk voor de isolatie van je woning is het natuurlijk helaas niet. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om (bestaande) glas in lood panelen tussen dubbel glas te laten plaatsen. Dit moderne alternatief biedt verbeterde energie-efficiëntie. Hierdoor kun je genieten van de esthetische waarde van glas in lood zonder concessies te doen aan isolatie.


Brandschilderwerk

Brandschilderen is een eeuwenoude ambachtelijke techniek. Vroeger werden gebrandschilderde ramen voornamelijk gebruikt in kerken als beeldverhalen voor mensen die niet konden lezen en schrijven. Ze dienden als middel om religieuze verhalen en boodschappen over te brengen.

 

Voor deze techniek worden speciale pigmenten bestaande uit fijngemalen glas en metaaloxiden zorgvuldig aangebracht op het glas. De glasstukken worden in een oven geplaatst en bij hoge temperaturen samengevoegd, waardoor de verf permanent met het glas versmelt. Dit resulteert in levendige schilderingen die duurzaam zijn en niet vervagen.

 

Tegenwoordig wordt de brandschildertechniek gebruikt om (complexe) ontwerpen te creëren, variërend van religieuze taferelen tot abstracte kunst. De techniek blijft relevant en kan extra diepte en karakter toevoegen aan glas in lood ramen.


Werk in opdracht

Mijn ultieme passie ligt in het combineren van de traditionele brandschildertechniek met moderne en eigentijdse onderwerpen. Ik geniet ervan om samen te werken met opdrachtgevers en hun ideeën te vertalen tot een uniek glas in lood kunstwerk. 

Inmiddels heb ik al meerdere werken in opdracht mogen realiseren, variërend van memoriam portretten tot gebrandschilderde huisdieren en werken ter ere van trouwjubilea. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Heb je ook interesse in een werk in opdracht? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met me op te nemen. Of neem een kijkje op mijn Instagram of Facebook waar ik regelmatig een inkijk in mijn proces biedt.

Workshops

Lijkt het jou nou ook leuk om meer over deze fascinerende techniek te leren? Of ben je al glazenier en wil je jouw brandschilderkennis graag wat verdiepen? 

In 2022 ben ik begonnen met het aanbieden van workshops vanuit mijn atelier en sindsdien heb ik al les mogen geven aan cursisten van over de hele wereld. Bezoek mijn pagina workshops voor meer informatie.

''Ellen is een fantastische docent met heel veel vakkennis. Die kennis weet ze met veel passie over te brengen.''

Frans, cursist 2022