''Bredase Ellen schildert de bijzonderste portretten met licht''

Dit artikel is afkomstig uit BN deStem.

De Bredase Ellen schildert de bijzonderste portretten met licht

01 juni 2021 17:46
 

Een portret in glas-in-lood, dat tot leven komt wanneer de zon erdoor schijnt. De Bredase Ellen van Dijk (24) brandschildert haar portretten. Een bijzondere kunstvorm waarmee ze oude ambacht in een eigentijds jasje steekt. Dat blijft niet onopgemerkt: ze is genomineerd voor de Nederlandse Portretprijs.

Het portret waarmee ze genomineerd is, was het eerste portret dat ze brandschilderde. "Mijn vriend Nick stond model, toen had hij nog geen baard", vertelt Ellen lachend.
Volgens Ellen is brandschilderen op glas heel anders dan schilderen op doek. "Je brengt metaaloxides, aangelengd met water of olie, in dunne laagjes aan op het glas. Dat laat je drogen waarna je het op 600 graden in de oven inbrandt. Zo smelt de toplaag in het glas", legt ze uit.
 

 

Door: BN deStem/Susanne de Bruin

Beeld: Pix4Profs/Joyce

Puzzel

In het dagelijks leven is ze glazenier en restaureert ze glas-in-lood ramen. Het brandschilderen is haar vrije werk waarin ze gebruikmaakt van de traditionele glazenierstechnieken. "De zwarte lijnen die je ziet zijn loodlijnen. Het is elke keer weer een puzzel hoe je die mooi wegwerkt in het portret."

Ellen krijgt veel positieve reacties op haar portretten. "Mensen weten vaak helemaal niet dat dit kan. Ik heb ook het gevoel dat ik hiermee iets nieuws breng", glundert ze. "Ik werk echt met het licht. Wanneer je het portret tegen een muur zet, ziet het er heel anders. En het ochtendlicht geeft een heel ander effect dan wanneer je 's avonds kijkt."

Superspannende dag

De Nederlandse Portretprijs wordt sinds 2017 elk jaar uitgereikt. Dit jaar was er een recordaantal inzending van ruim 1400 portretten. Tijdens de voorselectie bracht de jury dat aantal terug naar 114 creaties. Die werden 20 mei gepresenteerd in Loods 6 in Amsterdam. "Ik was heel zenuwachtig toen ik 's morgens vroeg mijn werk ging inleveren. Eigenlijk ging ik er vanuit dat ik het niet zou worden, ik zag zoveel mooie werken", vertelt ze.

Nominaties

Televisiezender SBS6 maakt een programma over de wedstrijd. Ellen is een van de deelnemers die wordt gevolgd. "Ik heb de hele dag met de cameraploeg op het terras gezeten zodat ze mijn reactie konden filmen bij de uitslag."

Aan het einde van de dag werd duidelijk dat Ellen bij de laatste vijftig kanshebbers zit. Ze is genomineerd in de categorieën 'Winnaar 2D' en 'Jong Talent 2D'. Bovendien mag ze haar werk tentoonstellen in Slot Zeist. Wanneer de expositie opent is nog onbekend.

"Zodra de coronamaatregelen zijn versoepeld, zullen we zo snel mogelijk de openingsdatum en de prijsuitreiking aankondigen", meldt Rolf Siebelink, persvoorlichter van de Nederlandse Portretprijs. De expositie is dan tot eind september te bezoeken. Bezoekers kunnen tijdens de expositie stemmen op hun favoriete werk. De publieksprijs wordt na afloop van de tentoonstelling uitgereikt.