''Bredase Ellen (24) sleept de Nederlandse Portretprijs voor jong talent in de wacht''

Bredase Ellen (24) sleept de Nederlandse Portretprijs voor jong talent in de wacht

Dit artikel is afkomstig van AD.nl

De Bredase Ellen van Dijk (24)won donderdag De Nederlandse Portretprijs in de categorie Jong Talent. Ze overtuigde de jury met het portret in glas-in-lood-techniek dat ze van haar vriend maakte. De prijsuitreiking vond plaats in Slot Zeist.

Vlak na de prijsuitreiking laat Ellen weten ontzettend verrast te zijn door de uitslag: ,,Ik had dit echt niet verwacht! De andere werken zijn ook ontzettend mooi”, meent ze. Ze behaalde de eerste plaats in de categorie Jong Talent - kunstenaars tot 30 jaar en sleept daarmee de aanmoedigingsprijs van 2.500 euro in de wacht. ,,Ik wil graag verder met het maken van portretten in glas-in-lood, dus dat komt enorm goed van pas”, jubelt Ellen.

Traditionele techniek

In het juryrapport wordt Ellen geprezen om haar originaliteit en keuze voor de traditionele ambachtelijke techniek: ‘De donkere lood-contouren zijn ruimtelijk compositorisch opgenomen in het portret; een techniek die na de zestiende eeuw zelden meer te zien is in de portretkunst en in dit portret op moderne, eigentijdse wijze is uitgewerkt’, stelt de jury. Haar werk en dat van de andere genomineerden wordt van 24 juni tot 26 september geëxposeerd in Slot Zeist.

Tekst: Susanne de Bruin 25-06-21 09:00